Κόντρα σε κάθε λογική ο ΠΑΟΚ



Ένα παιχνίδι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον Πειραιά είναι πάντα ντέρμπι. Μπορεί η βαθμολογική διαφορά των δυο αντιπάλων να είναι πολύ μεγάλη και οι γηπεδούχοι να είναι αδιάφοροι από αυτή την οπτική, αλλά το παιχνίδι είναι ντέρμπι.

Συγκρούονται δυο κόσμοι. Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Τα έντονα τα στοιχεία που χωρίζουν τις δυο αυτές ομάδες, αναγάγουν κάθε παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ σε μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική κόντρα που δικαιολογημένα έλκει το ενδιαφέρον φίλων και αντιπάλων.
 
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις διαφορές της νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας των δυο ομάδων. Είναι τόσες πολλές και σε τόσα επίπεδα που δεν θα έφθανε ένα βιβλίο για να τις χωρέσει. Μπορεί και μια εγκυκλοπαίδεια τώρα που το ξανασκέφτομαι. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου σήμερα.
 
Μένω συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του Σταδίου «Καραισκάκης». Από τη μια πλευρά ο Ολυμπιακός. Σίγουρος πρωταθλητής από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος. Η΄ μήπως και πιο νωρίς; Τέλος πάντως. Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Άλλωστε στο ίδιο έργο είμαστε θεατές χρόνια τώρα, χωρίς να υπάρχει έστω κι ένας τολμηρός ή ικανός σ΄ αυτή την χώρα, να αλλάξει την ταινία. Όνειρα δηλαδή. πουλιά μου ταξιδιάρικα.
 
Επανέρχομαι στην πραγματικότητα. Οι γηπεδούχοι έχουν εξασφαλίσει την κατάκτηση του τίτλου. Τους ενδιαφέρει να σηκώσουν την κούπα (που θα πανηγυρίσουν ακόμα λιγότεροι οπαδοί τους ακόμα και από πέρσι, καθώς όλοι και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει) αήττητοι, διευρύνοντας την βαθμολογική διαφορά που τους χωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες. Επίδειξη δύναμης σ΄ ένα πρωτάθλημα υποβαθμισμένο έτσι κι αλλιώς.
 
Σαφώς και ο Ολυμπιακός διαθέτει καλύτερο σύνολο. Καλύτερες μονάδες και ένα καλά οργανωμένο ποδοσφαιρικό τμήμα. Οι απουσίες Τσόρι και Καμπιάσο σαφώς και είναι σημαντικές αλλά στη φαρέτρα του Σίλβα υπάρχουν αρκετά βέλη για να μην φανούν ιδιαίτερα οι απουσίας των δυο Αργεντίνων. Αν χρειαστεί θα δώσει ένα χεράκι ο Δημητρόπουλος. Μη φανταστείτε ότι έχει διάθεση ο μη διεθνής διαιτητής που επιλέχθηκε να διευθύνει το παιχνίδι, να ευνοήσει τον Ολυμπιακό. Για ανθρώπινα λάθη μιλάμε. Αυτά τα περί εύνοιας του Ολυμπιακού όποτε το χρειάζεται, ανήκει στη νοσηρή μας φαντασία.
 
Προχωράμε. Το κοινό θα είναι όπως πάντα φανατισμένο. Ελπίζω να μην επαναληφθούν οι κανιβαλισμοί προηγούμενων ετών, με επιθέσεις σε παίκτες του ΠΑΟΚ. Έχουμε απτά παραδείγματα που απλά -όλος τυχαίως- διαφεύγουν της προσοχής των διαιτητών και δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στο φύλλο αγώνα.
 
Πάμε στον ΠΑΟΚ. Αποδεκατισμένος (Ροντρίγκες, Ζάιρο, Μυστακίδης, Χαρίσης, Κοροβέσης, Λέοβατς, Γλύκος, Κωνσταντινίδης) με ψυχολογία λίγο πάνω από το μηδέν μετά τα όσα ακολούθησαν της ισοπαλίας στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών. Αμφισβήτηση στο πρόσωπο των παικτών, της τεχνικής ηγεσίας, της διοίκησης και γενικά κατά πάντων λόγω των εμφανίσεων που πραγματοποιεί η ομάδα, των αποτελεσμάτων και της συγκομιδής βαθμών που παρουσιάζει στον πρωτάθλημα.
 
Δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση η αφετηρία των δυο ομάδων. Η κατάσταση στον Ολυμπιακό μοιάζει να είναι ιδανική και στον ΠΑΟΚ τραγική! Ο Δικέφαλος αγωνίζεται κόντρα στον Ολυμπιακό, κόντρα σε κάθε λογική για θετικό αποτέλεσμα. Κι ας είναι η ομάδα που έχει πάρει τα καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλη Ελληνική ομάδα στο νέο Στάδιο «Καραισκάκης». Οι στοιχηματικές εταιρίες θεωρούν δεδομένο ότι δεν έχει καμία τύχη ο Δικέφαλος (προκύπτει από τα ποσοστά) όπως επίσης και όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
 
Ναι, δεν έχει καμία λογική να φύγει με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ (με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις δυο ομάδες) από τον Πειραιά. Ποιος όμως μπορεί να βάλει το χέρι του στη. φωτιά. Αν ήμασταν τόσο σίγουροι για το αποτέλεσμα ενός αγώνα (ακόμα και στο δύσμοιρο ελληνικό πρωτάθλημα) δεν θα χρειαζόταν να διεξάγονται τα παιχνίδια. Ίσως το απόγευμα της Κυριακής είναι η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να δείξει ως ομάδα αντανακλαστικά, αφήνοντας στο χθες το παρελθόν και ανοίγοντας νέα σελίδα για το μέλλον.
 
Μπορεί να τα καταφέρει; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε λιγότερο από ένα 24ωρο και δεν θα προκύψουν μόνο από το αποτέλεσμα. Θα απαντηθούν από την εξέλιξη του αγώνα, την απόδοση και την προσπάθεια των δυο ομάδων, και τις αποφάσεις του φίλτατου Δημητρόπουλου.
 
Υ. Γ. Εκείνα τα φιστίκια και όσα έλεγες πριν από ένα χρόνο στην Κέρκυρα, δεν τα ξεχνώ. Σίγουρα δεν τα ξέχασες κι εσύ. Τουλάχιστον όταν μένεις μόνος, ξέρεις ποια είναι η αλήθεια. Απλά προφανώς -ακόμα κι αν το θέλεις- δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Καταδικασμένη ζωή. Ίσως αποτελεί παρηγοριά το γεγονός ότι δεν είναι ο μόνος σ΄ αυτή την χώρα που ζει με τύψεις συνείδησης! Όλοι είμαστε δέσμιοι των επιλογών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.